Alison Brooks designs new entrance building for Cambridge College

Alison Brooks designs new entrance building for Cambridge College

UK-based practice Alison Brooks Architects recently won the competition for the design of the new entrance building and children’s literature resource center for Homerton, Cambridge’s largest college. Described by the architects as a ‘lantern’, the proposal is a three-story solid timber frame pavilion that will welcome visitors to the grounds while providing additional study and exhibition space. Through its morphology and the copper facades of the upper floors, the new building establishes a dialogue with its context and offers a flexible space that can adapt to the future spatial needs of the College.

© Filippo Bolognese Images© Filippo Bolognese Images© Filippo Bolognese Images© Filippo Bolognese Images+ 11

© Filippo Bolognese Images
© Filippo Bolognese Images

Homerton is Cambridge’s newest college, having moved its business here in 1894. With over 1,300 students, the college needed a new entrance to serve its community, as well as a Porters Lodge and extension. from the college library. With its large veranda, copper clad facade and embossed details inside, the design proposed by Alison Brooks Architects is inspired by the Arts & Crafts heritage of the Homerton College campus.

© Filippo Bolognese Images
© Filippo Bolognese Images

We are thrilled with this opportunity to design Homerton College’s new Entrance Building and Children’s Literature Resource Center as a welcoming “lantern” and multi-purpose center for College communities. We are very inspired by the Homerton campus and its artistic and craft heritage. We are looking forward to producing its first net zero mass timber building. – Alison Brooks, Founder and Creative Director of Alison Brooks Architects


Related article

Alison Brooks imagines Cadence, a mixed-use urban block, part of the central master plan of King’s Cross in London


The ground floor has a large foyer which connects to the existing library building via a covered exterior ‘green corridor’ bordered by climbing plants. The first floor is dedicated to the Children’s Literature Resource Center, while the upper level houses the book storage archives. The arched windows, the curves connecting the veranda to the upper volume and the detail of the cornice are reinterpretations of various elements appearing in the surrounding architecture.

  • Surface area: 675 m²
  • Architect: Alison Brooks Architects
  • Landscape architect: Vogt
  • Structural engineers: Price and Myers
  • Environmental design and services: Skelly and Couch
© Filippo Bolognese Images
© Filippo Bolognese Images

About Christopher Rodgers

Check Also

International Conference on “Effective Visualization and Literature” from Today

International Conference on “Effective Visualization and Literature” from Today Business office: PRERNA College of Commerce …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *